Uniwersalne przyprawy, które trzeba mieć w kuchni

Chociaż prawdą jest, że większość przepisów wymaga użycia garści wspólnych przypraw, twoje jedzenie stanie się bardziej zrównoważone i pełne smaku, jeśli zaczniesz wychodzić poza podstawy. Oto kilka przypraw, które warto mieć w pobliżu (a jeśli nie jesteś pewien, co z nimi zrobić, oto przydatny przewodnik)

 

– Pieprz cayenne: Ta przyprawa dodaje kopa do każdego dania, ale może być używana w małych ilościach, aby wydobyć smaki w innych przyprawach.

 

– Gałka muszkatołowa: To może być trudne do znalezienia poza Whole Foods lub innych sklepów ekologicznych, ale warto swój czas. Będziesz potrzebował tylko najmniejszą szczyptę – to mocny towar! – aby eggnog smakuje jak Boże Narodzenie. Spróbuj użyć gałki muszkatołowej zamiast cynamonu, aby nadać ciastu dyniowemu jesienny smak.

 

– Wanilia: Wanilia jest doskonałym środkiem aromatyzującym, ponieważ tak dobrze łączy się z innymi składnikami. Może nawet sprawić, że rosół z kurczaka będzie smakował lepiej niż jest.

 

– Suszona musztarda: Gorczyca w proszku natychmiast dodaje pikantności i głębi smaku do potraw. Dzięki niej można również szybko przygotować marynatę! Więcej na liveasily.pl