Jakie lody do gastronomii zamówić

Kawiarenka, cukiernia i lodziarnia odwiedzane są m.in. z powodu serwowanych w nich pysznych deserów lodowych. W pucharkach lub wafelkach z przystrojonym wierzchem kuszą smakoszy kremowego “śniegu”. Aby klientów wciąż przybywało, warto zadbać o dobrą jakość lodów oraz o szeroki ich asortyment.

Lody do gastronomii w proszku, czy w pojemnikach?

Jeśli punkt gastronomiczny ma własny agregat do lodów, z pewnością postara się o proszek lodowy do rozrobienia go z wodą lub mlekiem. Maszyna mrożąca doprowadzi rozrobiony płyn do konsystencji lodowej. Agregaty do lodów produkują lody tzw. kręcone. Są one w dwóch rodzajach: włoskie i amerykańskie (świderki).

Lody do gastronomi w pojemnikach sprawdzą się w kawiarenkach, budkach z lodami gałkowymi, restauracjach, cukierniach. Amatorzy deserów lodowych z przyjemnością usiądą przy stoliku, by delektować się ulubionym smakiem zimnego kremu. Mrożone gałki mają przeróżny kolor i smak, dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie i są nieziemsko smaczne.

Wybierz lody do gastronomii z owocami i sorbetowe

Gotowe lody w pojemnikach mogą być dwojakie. Jedne wyprodukowane na bazie soku lub przecieru owocowego (sorbet), inne zaś mają dodatkowo kawałki owoców. W kawiarni lody zostaną uszykowane w pucharkach. Do gałek lodowych pasuje kleks bitej śmietany, wiórki czekolady, waflowa rurka lub ciasteczko. Dla dorosłych można dodać do pucharków likieru. Lody w pucharkach zjada się łyżeczką.

Lody w wafelku na wynos mogą mieć dołączoną jednorazową łyżeczkę lub patyczek, jeżeli zostaną podane w wafelkowym pucharku. Przy sprzedaży lodów w wafelkach w kształcie stożka, konsument będzie mógł swój deser lizać językiem. Dzięki obydwu wariantom jest możliwość spożywania lodowych deserów poza murami punktu gastronomicznego.