Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa to zdrowy plan żywieniowy, który jest naturalnie bogaty w składniki odżywcze i ma niską zawartość tłuszczu i kalorii. Kluczowymi elementami są owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. W rzeczywistości dieta cukrzycowa jest najlepszym planem żywieniowym dla większości.

Dzieje się tak, ponieważ dieta cukrzycowa koncentruje się na wyborach żywieniowych, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi bez wywoływania głodu lub konieczności stosowania diet o ograniczonej zawartości tłuszczu i kalorii. Będziesz cieszyć się obfitością pysznych, pożywnych potraw – w tym owoców wypełnionych błonnikiem, warzyw i produktów pełnoziarnistych; zdrowe dla serca ryby, drób i fasola; i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i orzechy. Co więcej, poczujesz się lepiej, wiedząc, że wraz z utratą wagi poprawiasz również swoje zdrowie.

Co możesz jeść na diecie cukrzycowej?

Dieta cukrzycowa nie polega na odmawianiu sobie ulubionych potraw czy głodowaniu. Raczej chodzi o spożywanie bogatych w składniki odżywcze, aromatycznych produktów, które mają również niską kaloryczność i tłuszcz – a także niezdrowe dodatki, takie jak sól i cukier. Oto niektóre z kluczowych pokarmów, które będziesz cieszyć się na diecie cukrzycowej:

Owoce: Nie możesz się pomylić, zaspokajając słodycze słodyczami natury – świeżymi owocami, takimi jak jabłka, pomarańcze, gruszki, jagody, winogrona, melon i mango. I nie zapomnij o suszonych owocach, takich jak rodzynki, daktyle lub morele, na przekąskę na wynos. Tylko pamiętaj, aby kontrolować rozmiary porcji; zbyt dużo owoców może dodać wiele dodatkowych węglowodanów i kalorii.

Warzywa: Napełnij swój talerz warzywami bez skrobi, takimi jak brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, warzywa (takie jak kapusta, jarmuż lub szpinak), papryka i pomidory. Dodaj koloru potrawom za pomocą żywych papryczek w kolorach czerwieni, pomarańczy lub żółci; ciemnozielone warzywa liściaste; fioletowy bakłażan; biała cebula lub czosnek; lub świeże pomidory z farmy w kolorze czerwonym lub żółtym. Warzywa bez skrobi są wypełnione błonnikiem wypełniającym i składnikami odżywczymi, które pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi po posiłkach, jednocześnie dodając bardzo mało węglowodanów i kalorii do planu posiłków.

Pełnoziarniste: Wybieraj w 100% pełnoziarniste pieczywo i makarony zamiast produktów rafinowanych z białej mąki; szukaj produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, komosa ryżowa, kasza gryczana, quinoa i żytnia numer 9. Pamiętaj o warzywach strączkowych pełnoziarnistych, takich jak fasola, soczewica i ciecierzyca. Zboża pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika i składników odżywczych, które pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi.

Niezależnie od tego, czy masz cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2, czy cukrzycę ciążową, przestrzeganie diety cukrzycowej pomoże utrzymać poziom glukozy we krwi przez większość czasu w docelowym zakresie. A to może prowadzić do dużych korzyści zdrowotnych, w tym niższych poziomów HbA1C – co wskazuje na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi – mniej powikłań związanych z cukrzycą, takich jak choroby serca, choroby nerek, problemy z oczami, uszkodzenie nerwów, udar i amputacje.