Czy na diecie można jeść słodycze?

Zagrożeniem dla naszej zgrabnej sylwetki oraz także dla naszego zdrowia nie tylko jest wahanie gwałtowne stężenia cukru we krwi oraz związane z nimi napady głodu. W sklepach znajdują się także znaczne ilości tłuszczy, szczególnie tych trans oraz utwardzanych oraz do tego soli. Tłuszcz znacznie zwiększa smakowitość oraz do tego atrakcyjność żywności, ponieważ jest on nośnikiem smaków, aromatów oraz także barwników. W słodyczach są powszechnie stosowane barwniki oraz aromaty, które to obniżają koszty produkcji oraz dzięki którym one wyglądają tak smakowicie. Nie wszystkie aromaty i barwniki syntetyczne są bezpieczne całkowicie oraz spożywane w nadmiarze mogą znacznie zaostrzyć objawy chorób oddechowych dróg, wywołać bóle głowy, a u dzieci wpływać mogą na ich mocną nadpobudliwość.

Warto znać oraz także mieć przy sobie zawsze alternatywę. Chodzi nam o zdrowe słodycze. Zdrowe słodycze są słodkie naturalne i zmniejszają u nas ochotę na sięgnięcie po ciastko czy też po batonik. Pierwsza kwestia to orzechy oraz migdały. Do tego możemy postawić także na suszone owoce. Owoce naturalne także dostarczają do naszego organizmu cennych odżywczych składników, minerałów oraz witamin. Może jeść je pod postacią surową, pod postacią koktajlu, jak i także sałatki owocowej.

Możemy także postawić na nasiona i pestki. Są doskonałe do jedzenia solo, jak i także jako dodatek do owocowych sałatek, ciastek, koktajli oraz także batoników zbożowych. Nie zapominajmy także o gorzkiej czekoladzie oraz o kakao. Zarówno jedno, jak i także drugie działa na nasze zmysły. Są one niskokaloryczne i możemy je jeść bez żadnych ograniczeń.

Dobrym wyjściem jest także wybór od czasu do czasu na domowe wypieki, ciasteczka czy też batoniki zbożowe. Przygotowując je w domu samodzielnie mamy pełną kontrolę nad ich jakością oraz także wartością odżywczą. Postawmy na ciasta bez masy na razowej mące, a w przypadku batoników oraz ciasteczek na bakalie. Możemy je dosłodzić miodem czy też innym zamiennikiem cukru. To na pewno obniża ich kaloryczność.