Whisky Jack Daniels

Alkohol od wieków towarzyszy człowiekowi i równie długo jest jednym z najważniejszych towarów handlowych. Dawniej jego posiadanie świadczyło o wysokim statusie społecznym. Jednym z najczęściej kupowanym alkoholem jest whisky. Jest to szlachetny rodzaj alkoholowego trunku, który wybierany jest najchętniej na prezenty, ale również na uroczystości czy przyjęcia weselne, biznesowe czy urodzinowe. Whisky Jack Daniel’s zdecydowanie jest najczęściej wybieranym tego typu trunkiem. Doskonały smak zawdzięczany jest prawie dziesięciodniowej filtracji destylatu przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. W następnym etapie produkcji leżakuje w ręcznie robionych dębowych beczkach przez okres od czterech do sześciu lat. Należy zaznaczyć, że unikatowy trunek, rozlewany jest dopiero po upływie wyznaczonego czasu. Gotowy alkohol rozlewany jest do charakterystycznych kwadratowych butelek z charakterystyczną biało- czarną etykietą. Taki proces nadaje produktowi bardzo gładki i lekko słodki posmak z delikatnie wyczuwalnymi nutami dymu węgla drzewnego. Klasyczny Jack No. 7 ma na swoim koncie wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, co bez wątpienia potwierdza jego jakość i znakomity smak. Whisky Jack Daniels stworzony jest nie tylko o czystym smaku whisky, ale również są dostępne smakowe warianty. Godnym uwagi jest każdy z dostępnych smaków, ale my w pierwszej kolejności zwrócimy uwagę na Jack Daniel’s Fire. Z połączenia legendarnego No.7 z ognistym smakiem likieru cynamonowego powstał długo wyczekiwany, niezwykły Tennessee Fire. Słodki, a jednocześnie lekko pikantny w smaku. Delikatna nuta wanilii, przeplatana intensywnym cynamonowym posmakiem. Każdy, kto spróbuje tego niesamowitego trunku wie, że ten nowy produkt z pewnością to strzał w dziesiątkę. Po prostu niezapomniany ognisty smak! Tennessee Fire został początkowo w cieniu innych trunków ja np. Jack Daniel’s Tennessee Honey. Jednak po jakimś czasie, popularność Fire zaczęła rosnąć w szybkim tempie, że nie można zostawiać go na szarym końcu JD. Dziś uważa się, że Fire z uwagi na bardziej globalny charakter cynamonu w stosunku do miodu, może rozwijać się dużo szybciej, a nawet stać się marką międzynarodową. Ten rodzaj whisky doskonale sprawdza się w drinku. Naszą propozycją dla Państwa jest drink, właśnie na bazie JD Fire. Należy połączyć go z polskim cydrem. Z jednej strony idealnie pasujące do siebie smaki słodkiego cynamonu z kwaskowym i cierpkim jabłkiem. Dodatkowo charakteru dodają bąbelki. Więc co będzie potrzebne? 40 ml JD Fire, 200 ml cydru jabłkowego oraz kostki lodu. Sposób przygotowania: do szklanki dodajemy lodu. Wlewamy whisky i uzupełniamy cydrem. Lekko mieszamy łyżką barmańską.