Czy krzem organiczny jest ważny?

Krzem organiczny ma znaczenie szczególne dla życia oraz zdrowia ludzi, a także dla świata roślin oraz zwierząt. Rośliny krzem organiczny pobierają pod postacią roztworów kwasu krzemu, koloidalnej krzemionki oraz krzemianu. Największa koncentracja krzemu w organizmie ludzkim zaobserwowano w paznokciach oraz we włosach. Krzem wchodzi także w skład kolagenu – białko podstawowe łącznej tkanki. Jego rola główna to udział w chemicznej reakcji spadającej oddzielne włókna kolagenu oraz elastyny, co zapewnia łącznej tkance sprężystość oraz wytrzymałość.

Krzem organiczny w niedoborze jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, jak i życia człowieka. Powoduje spore opóźnienie wzrostu u dzieci, pogorszenie stanu włosów, paznokci oraz skóry, odkładanie się miażdżycowych płytek w krwionośnych naczyniach, choroby wiązadeł, kości oraz także inne uszkodzenia tkanki łącznej.

Krzem hamuje samo wchłanianie się aluminium w mózgu, a więc jego niedobór przy kontakcie częstym z aluminium może być jednym z czynników, który warunkuje rozwój choroby Alzheimera. Wykazano także, że krzem bierze udział w obiegu glinu, magnezu, fluoru oraz także innych mineralnych związków, ale szczególnie oddziałuje mocno ze strontem oraz wapniem. Jeden z samych mechanizmów oddziaływania krzemu polega na tym, że dzięki swoim właściwościom chemicznym tworzy naładowane elektrycznie koloidalne układy, które mają zdolność absorbowania mikroorganizmów oraz wirusów chorobotwórczych, które są groźne dla człowieka.