Sposoby na oczyszczanie warzyw

Czyszczenie warzyw jest jedną z ważniejszych czynności, o której należy pamiętać zanim spożyjemy dane warzywo. Jest to spowodowane przede wszystkim dużą ilością pestycydów oraz wszelkiej maści środków chemicznych, które wykorzystuje się masowo w uprawach konwencjonalnych. Niestety tradycyjne obmycie wodą nie jest wystarczające- znaczna część środków nie jest usuwana przy wykorzystaniu wody. Na jakie więc środki warto zwrócić uwagę?

Płyny

Pierwszym ze specyfików, który warto brać pod uwagę są specjalne płyny mające za zadanie usunąć różnej maści bakterie m.in. E Coli czy Salmonelli. Można je bez problemu dostać zarówno w ekologicznych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. W skład takiego płynu wchodzi przede wszystkim woda, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy.

W zależności od środka, koszt takiego produktu waha się między 15, a 30 złotych za butelkę 500 ml. Cena nie jest szczególnie wygórowana, dzięki czemu każdy może zadbać o to by spożywane warzywo nie zawierało szkodliwych substancji.

Domowe sposoby

Czyszczenie warzyw jest również możliwe przy zastosowaniu domowych metod. Jedną z nich jest wykorzystanie około litra wody oraz pół szklanki octu jabłkowego bądź winnego. W takiej mieszance należy płukać warzywa przez 2-4 minuty. Następnie należy powtórzyć procedurę, tym razem w mieszance z wody i soli kuchennej. Ostatnim krokiem jest czyszczenie warzyw w wodzie.

Ozonowanie

Ostatnią z metod na usunięcie pestycydów jest ozonowanie. Niezbędne w tym przypadku jest specjalne urządzenie do ozonowania warzyw. Jest to metoda w pełni ekologiczna, po której warzywa są w pełni zabezpieczone przed bakteriami.